Al llarg de la secció, presentem dades provinents de diverses fonts i contextos territorials tan diferents com la ciutat de Barcelona, Catalunya o l’Estat espanyol. L’objectiu és visualitzar com viuen les violències masclistes les persones adolescents i joves. Les dades que presentem són del període 2019-2024.
Per interpretar aquestes dades, cal tenir en compte que:
- No es recullen dades específiques i sistemàtiques sobre violències masclistes i persones joves a l’Estat espanyol. Trobem algunes dades en enquestes generalistes sobre el jovent, que toquen temes com hàbits de salut, ús de drogues, situació laboral, salut mental, violència en centres educatius, etcètera, i altres, en estadístiques generals. No sempre se segreguen les dades per edat i per gènere, i encara menys trobem connexions amb processos de migració, discriminació per ètnia, raça o religió, per diversitat funcional… Per tant, no és possible aplicar una perspectiva interseccional.
- Les diverses fonts utilitzen indicadors diferents, cosa que dificulta la comparació. A més, les mostres són de diferent envergadura i àmbit, i també varien els mètodes de recollida d’informació (entrevista telefònica, entrevista personal o enquesta emplenada al centre educatiu).
- Els indicadors derivats del concepte de violència de gènere que estipula la Llei orgànica 1/2004, del 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, resulten limitants especialment en el cas de les dones joves i adolescents. En referir-se exclusivament a la violència exercida en la parella o exparella, no engloba la realitat de les dones més joves que encara compten amb poques experiències de parella, però que sí que ja han experimentat diferents situacions de violència masclista.
Fonts consultades per a la realització de les infografies:
Anna Sanmartín Ortí et al. Barómetro Juventud y Género 2023. Madrid: Centro Reina Sofía, Fad Juventud; 2024. Disponible aquí.
Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social. Enquesta d’hàbits de salut a alumnes de quart de l’ESO de la província de Barcelona. Informe de resultats 2022. Barcelona: Diputació de Barcelona; 2023. Disponible aquí.
Berta Barbet Porta. Estat de la joventut 2023. Informe anual elaborat a partir de les darreres dades del Sistema d’indicadors de l’Observatori Català de la Joventut. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Drets Socials, Direcció General de Joventut; 2024. Disponible aquí.
Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS). Encuesta sobre cuestiones de actualidad. La violencia sexual contra las mujeres. Madrid; 2023. Disponible aquí.
Departament d’Interior i Seguretat Pública. Enquesta de convivència escolar i seguretat a Catalunya, curs 2021-2022. Barcelona: Generalitat de Catalunya; 2023. Disponible aquí.
Departament d’Interior i Seguretat Pública. Enquesta sobre les violències masclistes a Catalunya 2021. Barcelona: Generalitat de Catalunya; 2023. Disponible aquí.
Esther Sánchez-Ledesma et al. La salut i els seus determinants en adolescents de Barcelona. Enquesta FRESC 2021 (Factors de Risc en Estudiants de Secundària). Barcelona: Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB); 2022. Disponible aquí.
Eurostat. Gender-based violence database. Comissió Europea. Disponible aquí.
INEbase. Estadística Continua de Población. Madrid: Instituto Nacional de Estadística (INE); 2024. Disponible aquí.
Institut Català de les Dones. Dossier Estadístic Violències Masclistes 2023, dades elaborades per l’Observatori de la Igualtat de Gènere. Barcelona: Generalitat de Catalunya; 2024. Disponible aquí.
Instituto de la Juventud (INJUVE). Informe Juventud en España 2020. Madrid: Ministeri de Joventut i Infància; 2021. Disponible aquí.
Instituto de las Mujeres. La sexualidad de las mujeres jóvenes en el contexto español. Percepciones subjetivas e impacto de la formación. Madrid: Ministeri d’Igualtat; 2022. Disponible aquí.
Instituto de las Mujeres. Mujeres jóvenes y acoso en redes sociales. Madrid: Ministeri d’Igualtat; 2022. Disponible aquí.
María José Díaz-Aguado et al. La situación de la violencia contra las mujeres en la adolescencia en España. Madrid: Ministeri d’Igualtat, Delegació del Govern contra la Violència de Gènere; 2021. Disponible aquí.
Ministeri d’Igualtat. Portal estadístico de la Delegación del Gobierno contra la Violencia de Género. Madrid: Govern d’Espanya; 2024. Disponible aquí.
Ministeri de l’Interior. Sistema de seguimiento integral en los casos de Violencia de Género (Sistema VioGén). Datos estadísticos. Enero 2024. Madrid: Govern d’Espanya; 2024. Disponible aquí.
Unicef. 10 de octubre, Día Mundial de la Salud Mental. La urgencia de un compromiso conjunto con la salud mental y el bienestar emocional de niños, niñas y adolescentes. Madrid: Unicef; 2022. Disponible aquí.
Pilar Ramos Valverde et al. Barómetro de Opinión de la Infancia y la Adolescencia 2023-2024. La salud mental es cosa de niños, niñas y adolescentes. Unicef España; 2024. Disponible aquí.
Revisió de la secció i actualització de les dades, 2024: María López Ruiz.
Correcció i traducció del text: L'Entrellat SCCL