Dades estadístiques

Algunes institucions de l’Estat recullen dades estadístiques que aporten coneixement sobre les violències masclistes. Tanmateix, moltes d’aquestes dades arrosseguen limitacions importants que cal tenir en compte a l’hora de fer-les servir.

  • La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere recull les víctimes mortals per violència de gènere, que són les que es consideren dades oficials d’assassinats de dones segons la definició recollida a la Llei Orgànica 1/2004 (que ja hem comentat en aquesta entrada). Aquí hi podeu consultar les fitxes per any.
     
  • El Consell General del Poder Judicial publica fitxes semestrals amb deu indicadors de violència de gènere.
     
  • El portal estadístic de criminalitat, del Ministeri d’Interior. S’hi poden consultar els delictes als quals s’han obert diligències per trimestre. El cercador permet buscar dades en l’àmbit nacional, provincial o autonòmic. Es computen dades provinents de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, les policies autonòmiques i les policies locals, que proporcionen dades al Sistema Estadístic de Criminalitat.

Pel que fa a aquesta mena de dades, un dels principals inconvenients és que no hi ha criteris comuns entre els diferents cossos policials, si les investigacions es dilaten no es compten els casos i, sobretot, no queda clar què es compta i què no, ja que no es publiquen les definicions dels indicadors recollits.

A dades sobre cibercriminalitat, s’hi poden consultar les dades per un tipus de fet i trobem dades sobre abús sexual, assetjament sexual, pornografia de menors i provocació sexual, tot i que no es recull el sexe de la víctima.

A dades per grup penal s’hi poden visibilitzar les dades sobre «delictes sexuals».

  • L'Institut Nacional d’Estadística recull les dades referents a violència de gènere i violència domèstica. Són dades provinents del Ministeri de Justícia. S’hi accedeix amb aquest enllaç.
L’INE també ofereix dades sobre determinades àrees socials i econòmiques, com educació, treball, usos del temps, salari, salut, ciència, etc. segregats per gènere que ens poden ajudar a entendre el context de la desigualtat en què es donen i es reprodueixen les violències masclistes.

A més, es pot consultar el nombre de sentències fermes per violència de gènere.

Per a dades en l’àmbit europeu, es pot consultar l’Institut Europeu per la Igualtat de Gènere (EIGE). En aquesta secció es presenten dades sobre violències de gènere.

Dades estructurals

A banda de conèixer l’estadística sobre els casos de violències, és fonamental tenir en compte diferents aspectes de l’organització social i institucional en què es produeixen les desigualtats i discriminacions que són, alhora, sostingudes gràcies a les violències i en són el motor.

En aquesta pàgina es recullen els indicadors elaborats per avaluar l’objectiu número 5 de l'Agenda 2030 ("Assolir la igualtat entre els gèneres i empoderar totes les dones i nenes"). Les dades provenen de dues fonts: el Ministeri de l’Interior (dades policials) i la Macroenquesta de Violència contra la Dona 2015 i 2019. Les dades que procedeixen de la primera font són molt més baixes que les de la segona, atès el reduït percentatge de casos que es denuncien.

A l’Idescat (Institut d’Estadística de Catalunya) hi podeu consultar l’índex d’igualtat de gènere fins al 2017.

L'Observatori d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes de l’Institut de la Dona espanyol va publicar uns quants informes fins al 2010.

També podem consultar dades generals seleccionant la variable de sexe.

Treball

Dades del Ministeri de Treball i Economia Social sobre la situació de les dones

Observatori del Treball, Catalunya

Salut Dades generals del Ministeri de Sanitat
Educació Publicació Igualdad en cifras, del Ministeri d’Educació i Formació Professional

Informes

L’Observatori de la Delegació del Govern emet informes anuals en què es poden consultar les dades policials, sobre judicialització, etc. S’hi pot accedir des d'aquí.

Els dossiers estadístics de l’Institut Català de les Dones (ICD) es poden trobar en aquest enllaç. El 2020, l’ICD va publicar un informe sobre l’impacte de gènere de la covid.

Informe "Menors i violència de gènere", del Ministeri d’Igualtat, publicat el 2020. Amb una mostra de 10.465 adolescents de 14 a 18 anys, recopila informació sobre la relació de les i els adolescents amb la violència de gènere («com és la situació de les i els menors en general pel que fa a la igualtat i violència de gènere, parant una especial atenció a aquelles que han viscut la violència de gènere contra les seves mares per part de parelles o exparelles»).

Informe sobre violencia de género hacia mujeres con discapacidad a partir de la explotación de datos de la Macroencuesta del 2015, aquí.

L’informe "Indicadors de la societat digital per gènere" de març de 2020, dut a terme per l’ONTSI (Observatori Nacional de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació), recopila els indicadors més rellevants relatius a la transformació digital amb perspectiva de gènere. Aquí es recullen altres informes sobre igualtat de gènere.

A l’ Informe sobre Violència contra la Dona, elaborat pel Ministeri de l’Interior, s’hi analitzen les dades generades entre 2015 i 2019.

Dades sobre recursos i serveis d’atenció

Aquí podeu consultar les dades sobre els recursos dedicats a atenció de víctimes de violència masclista i prevenció per comunitats autònomes.

Els recursos i serveis d’atenció de titularitat pública recullen dades de manera sistemàtica, tot i que ho fan amb indicadors molt variats i difícils de comparar. Les dades són públiques, per tant, es poden sol·licitar als recursos mateixos o a les administracions de què depenen.

Entitats, associacions i moviment feminista

Vista la limitació de dades provinents de les institucions públiques, organitzacions diverses s’han dedicat a recopilar informació i visibilitzar les violències masclistes. Aquí en recollim algunes per tipus de violència o per temàtica.

Violència obstètrica Observatori de la violència obstètrica, informe 2016
Violència sexual Ya es hora de que me creas, informe d’Amnistia Internacional.
Violència sexual en entorns d’oci Observatorio Noctámbulas
Violència sexista als mitjans de comunicació On són les dones
Violència LGTBIfòbica

Observatorio Madrileño contra la Homofobia, Transfobia, Bifobia: informes

Observatori contra l'homofòbia (Catalunya)

Violència institucional Informe del Centre Irídia: "La Violència després de la violència"
Violències masclistes i VIH Creación positiva.
Feminicidis Feminicidio.net
Vulneració de drets sexuals i reproductius L’Observatori de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius de Catalunya i Balears.
Violències masclistes digitals Informe de la Fundación Calala: "Las violencias machistas en línea hacia activistas"
Desigualtats en diferents aspectes de la vida Observatori iQ, web que presenta dades sobre condicions de vida a Catalunya a partir d’altres fonts.
Violències masclistes i dones grans

Estudi realitzat per la Fundación Aroa amb el suport de l’Institut Català de les Dones, 2021: Les violències masclistes vers les dones grans: una aproximació feminista i interseccional"